Az 1566-os szigetvári csata

Szigetvár városa nem csak hazánk, hanem egész Európa történelmében nagy szerepet játszik, ugyanis az 1566-os hősies várvédésnek köszönhető, hogy a török haderő nem tudott tovább vonulni a kontinens belsejébe. Ennek a hősies csatának állít emléket a város legnagyobb, évente megrendezésre kerülő rendezvénye, a http://www.zrinyinap.hu/ is.

Az ostrom során Zrínyi Miklós várkapitány és maroknyi serege állt szemben Szulejmán szultánnal és százezres haderejével. A törökök az ostromot a vár körüli vizesárok lecsapolásának megkezdésével indították, ugyanis ez jelentős szerepet kapott a védelemben, amit meg akartak szüntetni.

A vizesárok mellett a szigetvári vár erősségét az jelentette, hogy földvárról volt szó, ami jobban ellenállt a lövedékeknek. A várvédők négy hónapra elegendő élelemmel, hadianyaggal voltak felszerelve.

Az előőrsök augusztus első napjaiban megjelentek a vár körül, és nem sokkal utána elkezdődött maga az ostrom is. A vár újváros részét hamar elfoglalták a törökök, így a védők a kisebb óvárosba szorultak vissza. Nem sokkal később az óvárosból is visszaszorultak a várvédők, és már csak a belső várat tudhatták irányításuk alatt.

Szeptember elején életét vesztette Szulejmán szultán, azonban ezt eltitkolták az ostromló seregel elől, mivel attól féltek, hogy halálhíre rossz hatással lesz az ostromra.

Szeptember hetedikére a belső várnak csak egy kis vizes árka volt, így nem lehetett már tartani, így a maradék sereg kitört a várból, és életüket vesztették.