Mit csinál egy mérlegképes könyvelő?

A pénzügy és számviteli tanulmányok után lehetőség van további tanfolyamokat elvégezni. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy érdemes-e mérlegképes könyvelőnek lenni, hogy mivel is foglalkozik egy mérlegképes könyvelő.

A mérlegképes könyvelők fő feladatköre elsősorban a könnyviteli szolgáltatások nyújtása, elvégzik a feladatok irányítását, valamint minden olyan feladatot, amire a témában szükség van. Ilyen feladatok pl. az összevont beszámoló összeállítása, valamint a pénzforgalommal kapcsolatos teendők, feladatok ellátása. A mérlegképes könyvelők ezek mellett is sok egyéb feladatot végezhetnek el. Kialakíthatják például egy vállalkozás költség elszámolási rendszerét, összeállíthatják a cég beszámolóját, üzleti jelentését. A mérlegképes könyvelőnek naprakész információkkal kell rendelkeznie a vonatkozó, aktuális jogszabályokról, és ezeket nem csak ismernie kell, hanem alkalmazni kell tudni azokat. Szintén fontos feladat vállalkozások esetén a belső ellenőrzések elvégzése. A mérlegképes könyvelők ebben is részt tudnak venni.

A mérlegképes könyvelő végezheti a feladatait a vállalkozás alkalmazottjaként, egyéni vállalkozóként és egy könyveléssel foglalkozó cég alkalmazottjaként is. Vállalkozás alkalmazottjaként akkor lehet dolgozni, ha egy nagy vállalkozásról van szó, amely könyvelési feladatai teljes munkaidőt igényelnek.