A néptánc fajtái

A néptáncok olyan tánc típusok, melyeket általában népi viseletben, népi zenékre adnak elő a táncosok. A néptánc egy gyűjtő fogalom, számos ága, fajtája létezik. Ezek közül fogjuk a legismertebbeket bemutatni.

A magyar néptáncok kialakulásának kezdetét a 17. századra teszik, és általában földrajzi terület alapján szokás őket csoportosítani.

Az egyik legismertebb néptánc csoport az alföldi táncok. Az alföldi táncok egyik legjellegzetesebb típusa a pásztortáncok, de nagyon népszerű a csárdás is. A csárdás természetesen nem csak az Alföldön, hanem máshol is nagyon népszerű volt, az alföldire a lassabb tempó jellemző, több kiforgatással. Nem csak a páros csárdás, hanem a több személyes csárdás is népszerű az alföldi néptáncok körében.

A kalotaszegi táncok alatt általában a férfi néptáncokat értjük, melyek lányok kísérnek. A régi táncokat és az új zenei stílusokat, táncstílust vegyítő néptánc fajtáról van szó.

Dél-Dunántúlon általában a Somogy megyei néptánc a meghatározó, élén a kanásztánc stílussal. A kanásztáncok jellegzetes magyar néptáncnak számítanak, általában keresztbe fektetett dolgok, eszközök körül táncolnak az emberek, ügyességi elemek használatával.