Vetőmag előállítása otthon? Lehetséges

Manapság már vetőmagokat általában boltban, online vásárolunk, azonban sokan vannak, akik a saját vetőmag előállítást preferálják, ugyanis akkor biztosak lehetnek abban, hogy a vetőmag a nekik megfelelő eljárással készült, nem tartalmaz semmi olyan anyagot, amit ők nem szeretnének.

Számos olyan zöldség van, melyből nagyon egyszerű vetőmagot készíteni. Már az ültetésnél figyelembe kell azonban venni, ha saját vetőmagot szeretnénk majd az adott növényből. Egy növényből csak egy fajtát ültessünk, hogy a vetőmag, amit kapunk, az is egy fajta legyen, de legyen keresztezve. Fontos figyelni arra is, hogy a két éves növényekből magokat a második év után fogunk kapni, nem azonnal a szezon végén.

A vetőmagok betakarítása során először az egészséges, termékeny növényeket válasszuk ki, és ezekről takarítsuk be a magokat. Érdemes az adott növény típusnak kicsit jobban utánajárni, hogy mikor érdemes a magokat betakarítani pontosan.

A betakarítást követően szárítani kell a magokat, és a megfelelő tárolásra is oda kell figyelni. A szállítás valamilyen tálon, üvegen történjen, a papír nem jó megoldás, mert a mag beleragadhat. Hűvös, árnyékos, száraz helyen szárítsuk a vetőmagot, és az ezt követő tárolást is érdemes ilyen környezetben megtenni.