Miért van szükség a mérőeszközök kalibrálására?

Bármilyen mérőeszközt is használunk, a cél, hogy a mérés, amire használjuk, a lehető legpontosabb legyen. Ahhoz azonban, hogy pontosan tudjunk egy eszközzel mérni, kalibrálni kell azt.

A mérőeszköz kalibrálásnak konkrét előírásai, szabályai vannak, melyeket követni kell. Általában szakosodott cégek, szakemberek végzik, akik speciális eszközöket használnak a folyamat során. A kalibráció célja, hogy mérésekkel és a mérőeszköz beállításainak, jellemzőinek finomhangolásával az eszköz olyan állapotba kerüljön, ahol az eszközzel végzett mérések az előírt hibahatáron belül lesznek. A mérőeszközök kalibrálásában szerepet kap az emberi tényező is, mivel ezt nem lehet kizárni a méréseknél. Arra kell törekedni mind a kalibrálásnál, mind a mérések elvégzésénél, hogy gyakorlott szakemberek végezzék a méréseket, így lehet ugyanis a lehető legjobban lecsökkenteni a emberi tényező szerepét.

Egy mérőeszköz kalibrálását nem csak egyszer kell elvégeztetni, hanem bizonyos időközönként újra és újra meg kell ismételni annak érdekében, hogy az eszközzel végzett mérések mindig pontosak legyenek. A kalibrálás sűrűsége több tényezőtől is függ, ilyenek pl. az utolsó kalibrálás óta eltelt idő, vagy a műszerrel végzett mérések száma is.