Lézeres szemműtétek: itthon és külföldön

A lézeres szemműtétek nem csak külföldön, hanem hazánkban is rendkívül népszerű látásjavító kezelésnek számítanak. Cikkünkben a magyar és a külföldi piac közötti hasonlóságokat és különbségeket fogjuk bemutatni.

Hazánkban az első olyan lézer, mellyel lézeres szemműtétet lehetett végezni Szegeden jelent meg a privát szektorban. Ez a lézer a mai árakon 100-200 millió forint kiadást jelentene, de ez a nem elég nagy piac, és a beavatkozások ismeretlensége miatt nem volt sikeres vállalkozás.

Az első nagy klinikák, melyek sikeresnek számítottak, és ma is folytatják tevékenységüket, a Focus Medical és az Optik-Med (mai nevén Sasszemklinika) voltak Magyarországon.

A lézeres szemműtét külföldi, nyugati országokban is nagy népszerűségnek örvend, a különbségek csak a különböző típusú kezelések népszerűsége között van. Olaszországban pl. a PRK a legnépszerűbb a mai napig, Amerikában viszont szinte csak lebenyes típusú lézerkezeléseket végeznek manapság.

A lézeres szemműtét ára a világ minden területén hasonlóan kerül meghatározásra, mivel a műszaki berendezések, amik szükségesek a kezelés elvégzéséhez mindenhol hasonló árban vannak. A világ legjobb lézerklinikái néhány nagy gyártó lézereivel végzik a beavatkozásokat, legyen szó bármelyik országról. Ennek megfelelően minden országban ugyanannyiért lehet megvásárolni ezeket a berendezéseket, legyen szó gazdagabb, vagy szegényebb országról.

A minimális különbségek a kezelés árában abból fakadhatnak, hogy a személyzet milyen bérezésben részesül, mivel ez az, ami országonként változik.