A rövidszőrű német vizsla története, jellemzői

A rövidszőrű német vizslát, ahogy számos egyéb kutyafajtát is, a vadászatra fejlesztettek ki. Az 1800-as évek végén kezdődött a tenyésztés, melynek az volt a célja, hogy egy olyan vadászkutyát hozzanak létre, amely a vadászat minden elemében otthon érzi magát. A kísérletezések után a rövidszőrű német vizsla lett az, amely minden szempontból kiváló vadászkutyának számít, nem véletlenül terjed el nagyon gyorsan az egész világon.

Ahhoz, hogy vadászatra kiválóan alkalmas legyen a kutya, rendszeres foglalkozásra, oktatásra, tanításra van szükség, minél többet foglalkozunk tehát vele, annál jobb lesz az eredmény. A rövidszőrű német vizsla intelligens, fürge, mozgékony kutya, kiváló szaglással rendelkezik. Jó kiállású kutyáról van szó, karakteres, kiegyensúlyozott, nyugodt idegrendszerrel. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a vadászat minden elemében segíteni tudja a vadász dolgát, a vadállástól a vad elhozataláig.

A rövidszőrű német vizslák fényes, rövid szőrzettel és feszes bőrrel rendelkeznek, aminek köszönhetően vadászat közben nem ragad bele semmi a szőrükbe az ágakról, bokrokról.

Elsősorban vadászkutyáról van szó, de bizonyos feltételek mellett családi kutyának is megfelelő. Amire nagyon ügyelni kell, hogy a vizslának rendszeres mozgásra, sok tevékenységre van szüksége. Nem ajánlott tehát lakásban tartani, hanem udvarra, de még inkább a természetben eltöltött időre van szüksége.