Mit jelent az e-hiteles cégkivonat?

A különböző cégkivonat hitelesítések közül egyre népszerűbb az e-hiteles cégkivonat, köszönhetően annak, hogy elektronikus, azonnal letölthető dokumentumról van szó. De mit is jelent konkrétan, ha egy cégkivonat e-hiteles?

Az e-hiteles cégkivonat es3 formátumú, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Céginformációs Szolgálatának elektronikus aláírásával és időbélyegével rendelkezik. Az es3 formátum megtekintéséhez is külön program szükséges, az ingyenes e-Szigno programot kell hozzá letölteni.

Mivel elektronikusan hitelesített dokumentumról van szó, így az e-hiteles cégkivonat is csak elektronikus ügyintézés során használható fel, kinyomtatás esetén elveszíti hitelességét.

Tartalmát tekintve az e-hiteles cégkivonat hasonló a hiteles cégkivonatokhoz, tartalmazza a vállalkozás általános információit (cégforma, cégnév, rövidített cégnév, cégjegyzékszám, székhely, fióktelep, létesítő okirat kelte, a vállalkozás tevékenységei), a jegyzett tőkét és annak megoszlását, a képviseletre jogosultak adatait és módját, a könyvvizsgálók adatai, a cég statisztikai számjegyét, adószámát, pénzforgalmi jelzőszámát és a tagok adatait is.

Az elektronikus aláírás biztonságú, ennek megfelelően a dokumentum bizonyító erejű, de nem minősül közokiratnak. Ez a fajta aláírás ugyanolyan jogi következményeket von maga után, mint a kézzel írott aláírás, azonban egy digitálisan aláírt üzenet olvasója ellenőrizni tudja az üzenetet küldő személyazonosságát, valamint az üzenet sértetlenségét is.