Cégek fejlesztése folyamatfejlesztéssel

Egy cég fejlesztésének egyik lehetősége a folyamatfejlesztésre épülő üzleti tanácsadás. A vállalkozás szervezeti folyamai határozzák meg a cég teljesítményét, így mindent el kell követni annak érdekében, hogy a folyamatok optimalizálva legyenek.

A folyamatfejlesztés lényege

A folyamatfejlesztésnél minden esetben a cél a hatékonyság növelése. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy nem öncélúan kell végezni a folyamatok átalakítását, hanem előre meg kell tervezni a folyamatokat, és a megtervezett, optimalizált folyamatokat kell megvalósítani.

A folyamatfejlesztés lépései

A folyamatfejlesztés első lépése tehát minden esetben a vállalkozás jelenlegi működésének feltérképezése, megismerése. Az üzleti tanácsadók ezzel kezdik munkájukat, ez alapján fogják tudni javítani a vállalkozás működését. E vállalkozás feltérképezése a kulcs folyamatok meghatározásával, dokumentálásával kezdődik.

A folyamatok alapján meghatározásra kerülnek azok a mutatók, melyek alapján mérni, osztályozni lehet az egyes folyamatokat. A folyamatok mérését követően meg lehet határozni, hogy mely folyamatok azok, amik nem érik el a szintet, melyeken javítani lehet.

A tényleges fejlesztés előtt javaslatokat, terveket dolgoznak ki az üzletviteli tanácsadók, melyeket egyeztetnek a cég tulajdonosával, vezetőivel. A megvalósítást követően a folyamatfejlesztéseket nyomon követik, statisztikákat vezetnek róluk, ami alapján számszerűsíteni is lehet az elért fejlődést.