Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok

Az egészséges táplálkozás ma már egyre több ember számára fontos. Manapság nem csak profi sportolók, hanem átlagemberek is kérik táplálkozási szakemberek segítségét ahhoz, hogy megfelelően tudjanak étkezni. Az egészséges étkezés egyik alapja, hogy tisztában legyünk a zsírokkal, olajokkal, mivel ezek ugyanúgy elengedhetetlenek, mint a fehérje vagy a szénhidrát bevitele.

A zsírok alapvetően energiát biztosítanak, tartalék tápanyagként szolgálnak és nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy átlagos ember napi bevitt tápanyagának maximum 30%-a legyen a zsírok közé tartozó tápanyag.

Megkülönböztetünk növényi és állati eredetű zsiradékokat, melyek a táplálkozást tekintve másképp épülnek fel. Az állati zsírok nagyobb mennyiségben tartalmaznak telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakat, míg a növényi zsiradékok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban egyaránt gazdagok.

A telített zsírsavak energiát adnak, de ezen kívül nem rendelkeznek hasznos hatásokkal, sőt, negatív hatásaik vannak, mivel túlzott fogyasztásuk nagymértékben megnöveli a kóros szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Ezzel szemben a telítetlen zsírok egészségek, így ezeket célszerű inkább fogyasztani. Megkülönböztetünk egyszeresen, ill. többszörösen telítetlen zsírsavakat. A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak a esszenciális zsírsavak, az omega6 és az omega3, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek.