Gyógyszer nagykereskedelem hazánkban

Mind európai, mind hazai szinten a gyógyszerekkel történő kereskedelemre komoly, szigorú szabályok vonatkoznak. Ha valaki gyógyszer nagykereskedelemmel szeretne foglalkozni, akkor az előző linken találhat hasznos információkat ezzel kapcsolatban. A gyógyszer nagykereskedelem a jogszabályok szerintem azokat a tevékenységeket jelenti, melyek eredményeként a gyógyszer a gyártójától eljut a közvetlen lakossági gyógyszerellátó ponthoz.

Az gyógyszer nagyker engedélyezési folyamat a kérelem benyújtásával kezdődik, majd pedig az engedélyező szervek kiértékelik a kérelmet. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy egy bizonyos szintet elér a kérelem, és szükség van rá, akkor hiánypótlásra kerülhet sor. A sikeres hiánypótlás után helyszíni szemle következik. Ha a szemlén hiányosságokat tapasztalnak, akkor ezeket is lehetőség van javítani, pótolni az értékelés előtt. Az értékelést követően döntést hoznak.

Hazánkban az előírások szerint gyógyszer nagykereskedelmi tevékenységet csak az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet), vagy saját gyártású gyógyszer esetén gyógyszergyártási engedély birtokában lehet végezni.