Melyik cégkivonatot vásárold meg?

Cégkivonat beszerzése előtt gyakran felmerül a kérdés, hogy a választható cégkivonat típusok közül melyikre van szükséged. Ezt a kérdést fogjuk megvizsgálni.

Amit ki lehet jelenteni, hogy az ingyenes cégkivonatot ki lehet zárni a lehetőségek közül, ha fontos, hogy a dokumentum friss, aktuális adatokat tartalmazzon. Az ingyenes cégkivonat azért ingyenes, mert az aktualitását nem biztosítja semmi.

A döntés általában a hiteles és a közhiteles cégkivonat között szokott lenni. Hiteles cégkivonatból az elektronikus formátumú dokumentum a legnépszerűbb, ugyanis rendkívül gyors, egyszerű a beszerzése. A közhiteles cégkivonat mindenképpen papír alapú dokumentum, viszont a hitelesítési szintje is magasabb, mint a hiteles cégkivonaté, ugyanis közjegyző, bíróság, közigazgatási szerv vagy hatóság állítja ki.

Ha a két cégkivonat között kell választani, akkor a következőképpen érdemes gondolkodni. Akkor érdemes közhiteles cégkivonatot igényelni, ha a felhasználási helyen azt kérik, és nem fogadják el a hiteles változatot. Ha nem tudod, hogy milyen cégkivonatot fognak elfogadni, akkor a közhiteles dokumentummal biztosra tudsz menni, ugyanis az a magasabb hitelesítési szint, el fogják fogadni, bármelyik is kell a két típus közül.

Az e-hiteles cégkivonat az elektronikus cégkivonatok egy speciális fajtája, speciális formátumban, hitelesítéssel. Akkor igényelj ilyen es3 formátumú dokumentumot, ha a felhasználás helyén biztosan elfogadják, kinyomtatva ugyanis elveszíti hitelességét, csak az E-Szigno programmal lehet megnyitni.