A tömítések feladata

Tömítésekkel valószínűleg már mindenki találkozott, rengeteg helyen használjuk őket, legyen szó otthonunkról vagy az eszközökről, gépekről, melyeket használunk. De mire is való, és hogyan tudják ellátni funkciójukat eszek az apró eszközök?

A különböző tömítések feladata általánosságban megegyezik, azt kell megoldaniuk, hogy az anyagok ne tudjanak áramolni két olyan tér között, melyek egymás mellett helyezkednek el. Jellemzően valamilyen záró mechanizmus kiegészítésére használjuk őket.

Feladatuk szerint a tömítések lehetnek funkcionális, védő- vagy biztonsági tömítések. A funkcionális tömítéseket gépek működtetéséhez használjuk. Ilyen esetekben a gépek megfelelő működését biztosítják a tömítések, olyannyira, hogy a tömítés meghibásodása, elkopása esetén maga a gép is meghibásodhat. A védőtömítések feladat, hogy a gépek, eszközök részeit megvédjék a külső anyagok ellen. Pl. tömítéssel kell megoldani, hogy egy víz alatt levő gépbe ne jusson be a víz, vagy egy felszínen használt eszközbe ne jusson be kosz, por. A biztonsági tömítések olyan feladatokat látnak el, melyek nem megfelelő működése esetén balesetek léphetnek fel.

Jól látható tehát, hogy egy olyan egyszerű eszköz, mint a tömítés, rengeteg különböző feladatot tud elvégezni, attól függően, hogy mire szeretnénk használni.