Székelyszabar és látnivalói

A Baranya megyei Székelyszabar település története legalább 1389-ig nyúlik vissza, amikor is a törökök kiűzését követően írásos formában említik, Zabar néven. A Székelyszabar nevet akkor kapta a település, amikor a kitelepített német lakosság egy részének helyére székelyek érkeztek. A török hódoltság időszaka után a település elnéptelenedett, betelepítéssel népesítették be a falut, kizárólag németek lakták egészen a 19. század közepéig. Nem csak a település, hanem Székelyszabar temploma is nagy múlttal rendelkezik, ugyanis 1806-ban szentelték fel, és a főoltár is 1927-ben lett beszerezve.

Székelyszabar látnivalói

A település fő látnivalója a klasszicista stílusban épült Sarlós Boldogasszony Templom, ami, ahogy említettük, 1806-ban épült, a régi templom köveinek felhasználásával.

Az ide látogatóknak érdemes még felkeresni a település első templomának emlékkeresztjét is, A templom a település mellett egy dombon állt, itt készítették el a jelenleg is látogatható emlékkeresztet.

A település mellett terül el a Szabari erdő, ami a természet kedvelőinek, a túrázni szeretőknek kiváló lehetőséget jelent. Egy viszonylag nagyobb erdőterületről van szó, amely vöröstölgy állományáról híres, valamint rengeteg védett növény található és tekinthető itt meg.