Milyen adatokat tartalmaz a cégjegyzék?

A cégjegyzék a a cégekkel kapcsolatos fontosabb adatokat, információkat tartalmazza. A cégjegyzékben megtalálható adatokat le lehet kérni cégmásolat vagy cégkivonat formájában. A cégmásolat minden olyan adatot tartalmaz, amely a cégjegyzékben valaha megtalálható volt, a cégkivonat azonban csak a jelenleg is hatályos információkat tartalmazza.

A cégjegyzék általános adatai tartalmazzák a cégjegyzékszámot, a cég formáját és a bejegyzés idejét is. Emellett olyan alapvető adatokat is megtudhatunk a cégjegyzékből, mint a cég teljes és rövidített neve, amennyiben létezik, akkor a cég idegen nyelvű neve, a cég székhelye, adott esetben telephelyei. Egyéb, a cégekre jellemző információ az adószám, melyet a cégjegyzék szintén tartalmaz.

Minden cégnek rendelkeznie kell egy főtevékenységgel, amit a Tevékenység Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (röviden TEÁOR) alapján meghatározott számmal jellemeznek. A cégeknek lehet emellett több egyéb tevékenységi köre is, amit a cégjegyzék szintén tartalmaz.

A cégjegyzék, és a cégkivonat is tartalmazza azokat a személyeket, akik jogosultak a cég képviseletére, és az ő adataikat is. Erre szükség lehet szerződéskötéskor, hivatalos ügyek intézésekor stb. Lehet önálló (egy személy) vagy együttes (több személy együttesen).

Ha a cég átalakulás után jött létre, akkor a cégjegyzékben megtalálhatók a jogelődök is, valamint a korábbi jogi formák is (pl., ha Bt.-től Kft. lesz). A jogelődök, jogutódok tanulmányozása fontos lehet szerződéskötéskor vagy cég megvásárlásakor.