Mi alapján válasszunk motorolajat?

Mi alapján válasszunk motorolajat?Az első kérdés, amit motorolajok választásánál feltesznek az átlagemberek, hogy „nem jó az olcsó motorolaj?” A válasz pedig erre a kérdésre: attól függ.

Amire utalni szerettünk volna a bevezetőben, hogy nem lehet egy olajat csak az ár alapján értékelni. A motorolaj feladata, hogy a belső égésű motort kenéssel lássa el, valamint hűtse a rendszert. Ha az olcsó motorolaj tudja ezt, tökéletes, ha a drága nem megfelelően látja el ezeket a feladatokat, nem jó megoldás a használata.

A motorolajokat három nagy részre oszthatjuk: ásványi, félszintetikus és szintetikus. Az ásványi olajat a természetben megtalálhatjuk. A félszintetikus finomított ásványi alapolajból és viszkozitásjavító adalékból áll. A szintetikus motorolajok laboratóriumi körülmények között vannak létrehozva, aminek köszönhetően az egységes molekulaszerkezet miatt minőségük megbízható, garantált. Többek között ezek miatt a szintetikus motorolajok jelentik a legjobb megoldást.

Amire figyelni kell, hogy semmiképpen ne keverjünk össze két fajta olajat, egyszerre csak egy legyen a rendszerben. Ha után kell tölteni, olyannal kell, amilyen már van az autóban.

Kiválasztáskor be kell tartani az adott autóra, járműre vonatkozó utasításokat, melyeket a gyártó kiad. Ezt minden esetben tartani kell, semmiképpen sem lehet annál rosszabb motorolajat használni, mivel az a motor károsodásához vezethet.

Nem csak a motorolaj fajtáját kell betartanunk, hanem azt a távolságot is észben kell tartani, ami után ajánlott lecserélni az adott olajat. Mivel az olaj elveszíti funkcióját idővel, így a sokáig le nem cserélt motorolaj is rongálódáshoz vezethet.

Cimke: