A szemüveg viselésének előnyei és hátrányai

Az emberiség csak felénél jelentkeznek a szem valamilyen fénytörési hibái. Ilyenkor a leggyakoribb megoldás a látás javítására a szemüveg. Lássuk, milyen előnyei és hátrányai vannak a szemüveg viselésének.

A szemüveg előnyei

A szemüveg legnagyobb előnye, hogy már nagyon fiatalon is alkalmazható, amikor még a kontaktlencse, és főleg a lézeres szemműtét nem használható. Lézeres szemműtétet pl. csak 18 éves kor felett lehet végeztetni, mivel addigra alakulnak ki a szem végleges problémái.

További előny, hogy a három megoldás közül a szemüveg a legolcsóbb. A kontaktlencse rendszeresen jelent közepes kiadást, a lézeres szemműtét pedig egyszerre jelent magas kiadásokat. Ezzel szemben egy szemüveg elkészítése 20-30 ezer forintért akár több évre is megoldást nyújt a látásproblémákra.

A szemüveg az egyik legbiztonságosabb megoldást is jelenti, mivel soha nem ér a szemhez, ezért a legtöbb probléma, ami kontaktlencse viseléskor jelentkezhet (pl. fertőzésveszély), nem lép fel szemüveg viselésekor.

Mindezek mellett a szemüveg egyfajta védőrétegként is funkcionál, és védi a szemeket kosztól, portól, idegen anyagoktól.

A szemüveg hátrányai

A legnagyobb hátrány természetesen, hogy, ha látni akarunk, viselnünk kell sportolás, úszás, egyéb tevékenységek alatt is, ami sok esetben lehetetlen (pl. úszáskor, küzdősportok során).

A szemüveg nem nyújt végleges megoldást, mint a lézeres szemműtét, hanem csak arra az időre javítja a látást, amíg hordjuk. Amint lerakjuk, megint nem fogunk élesen látni. Ez magával hordozza a problémát, hogy a szemüveg eltörhet, elveszíthetjük, és nem fogunk élesen látni, amíg új szemüveget nem szerzünk be.