Fontos az éves nőgyógyászati szűrővizsgálat

Az egészségünk megőrzésének szempontjából a legjobb dolog, amit tenni tudunk, az a megelőzés. A megelőzéshez hozzátartozik az is, hogy rendszeresen járjunk vizsgálatokra, így ugyanis már időben tudomást lehet szerezni az esetleges problémákról. A hölgyek számára az egyik ilyen lehetőség a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat.

A vizsgálat több szempontból is nagyon fontos. Az egyik természetesen a különböző rákos megbetegedéses kiszűrése, időben történő felismerése. Minél korábban diagnosztizálják ezeket a megbetegedéseket, annál nagyobb az esélye, hogy kezelhető a probléma. Emaitt legalább évente egyszer ajánlott szűrésre menni.
Azok, akik rendszeresen járnak nőgyógyászati vizsgálatokra, nem csak a rákszűrés szempontjából lesznek előnyben, hanem az általános egészségüket tekintve is. A vizsgálatok során számos olyan problémákra is fény derülhet, melyek kevésbé komolyak, de az általános egészségre veszélyesek lehetnek. Számos olyan probléma van, mely a kezdeti szakaszban tünetmentes, a vizsgálatoknak köszönhetően azonban lehetőség van a korai felismerésre és kezelésre. A rákszűrés mellett gyakori vizsgálatok pl. a csontsűrűségmérés vagy a bőrvizsgálat is. Ezekkel a csontritkulást vagy a bőrdaganatokat, mint pl. a melanómát lehet felismerni, kiszűrni. Fontos még a laborvizsgálat (vérből és vizeletből), amely ugyan nem a nőgyógyászati vizsgálatokhoz tartozik, de sokan egyszerre szokták ezt is elvégeztetni, és az eredményekről az orvossal konzultálni.