Klíma vásárlás szabályai

A nyári melegben sokak számára a klíma jelenti a megoldást, hogy lehűtsék otthonukat, irodájukat. Régen a klíma vásárlása, beszerelése egyszerűen működött, mivel nem voltak olyan szigorúak a szabályok, mint manapság. Ezeket a klíma vásárlási szabályokat fogjuk cikkünkben megvizsgálni.

2015. február 18-án lépett életbe a klímák beszerelésével kapcsolatos kormányrendelet, mely egyben létrehozta a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot, és kimondja, hogy csak kitelesített vállalkozás megfelelő képestéssel rendelkező alkalmazottja végezheti a klímák telepítését.

A rendelet nem csak a vásárlást, hanem az eladást is szabályozza, a klímát forgalmazó kereskedő nem adhatja el a klímát magánszemélynek anélkül, hogy a vevő felmutat egy tanúsítványt, mely bizonyítja, hogy hitelesített szakember fogja azt beszerelni. Szerencsére a klímavédelmi hatóság weboldalán megtalálható azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak a listája, akik megfelelnek a rendelet által támasztott szigorú követelményeknek, így mindenki (magánszemélyek és kereskedők egyaránt) könnyedén ellenőrizheti, hogy megfelelő céggel áll-e kapcsolatban.

A szabályoknak megfelelően számos kereskedő cég foglalkozik egyben beszereléssel is, ami nekik is jó, mivel két munkát tudnak egy vásárlónál elvégezni, valamint a vásárlók számára is előnyös, mivel nem kell nekik külön beszerelő cég után futni, hanem ahol megveszik a klímát, elvégzi a telepítést is.

Természetesen nem csak a klíma telepítésére, hanem a használatára is megfelelő figyelmet kell fordítani, mivel a közvetlen hideg levegő hatására ugyanis ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, valamint kiszáradhat a torok, valamint fejfájás, szédülés is felléphet.