A HEPA szűrők tisztítása

Ha vásároltál vagy kerestél mostanában porszívót, már szinte biztosan találkoztál a HEPA szűrős porszívókkal. Mindenhol ilyeneket ajánlanak, ezek a sláger termékek napjainkban. De mit is jelent a HEPA szűrő, és hogyan kell tisztítani?

A HEPA szűrő egy olyan részecskeszűrő, amely rendkívül nagy hatékonysággal rendelkezik. Ennek köszönhetően azokat az apró porszemcséket is fel tudja fogni, melyeket a hagyományos porszívók átengednek. Ha azt akarod, hogy a HEPA szűrő hosszútávon biztosítsa ezt a kiváló teljesítményt, akkor rendszeresen, megfelelően tisztítani kell.

Először is mindenképpen nézd meg a porszívó használati útmutatóját, ugyanis minden porszívó típusban máshol található a HEPA szűrő. A használati útmutatóban lehetőséges, hogy a szűrő eltávolítására is találsz tanácsokat. Ezeket kövesd, és akkor biztonságosan kivehető a szűrő.

Következhet maga a tisztítás. A HEPA szűrőt érdemes kirázni, óvatosan megütögetni, hogy a lehető legtöbb port el tudd távolítani róla. Ha ez nem elég ahhoz, hogy tiszta legyen a szűrő, akkor két megoldás van.

Mosható szűrő esetén csap vagy zuhany alatt is tisztítható a szűrő. Ehhez mindenképpen ellenőrizd azonban, hogy biztosan mosható-e a HEPA szűrő, különben tönkreteszed.

Ha nem mostható a szűrő, akkor marad a nagy nyomású levegővel történő tisztítás. Erre alkalmas berendezés pl. a kompresszor vagy a sűrített levegő spray is, ezek sok helyen otthon is megtalálhatók, ha nincs, akkor spray-t nagyon könnyű beszerezni.