Tények és tévhitek a gluténnal kapcsolatban

A gluténérzékenység problémája rengeteg embert érint valamilyen formában. Azok, akik gluténérzékenyek, egyáltalán nem fogyaszthatnak olyan termékeket, melyek akár csak nyomokban is glutént tartalmaznak, ugyanis a minimális gluténfogyasztás is komoly tüneteket, problémákat okoz. Ennek megfelelően egyre többen érdeklődnek a gluténmentes táplálkozás iránt, olyanok is, akik amúgy nem érzékenyek a gluténra. Ma már lehetőség van teljesen gluténmentes étkezésre, a fő ételektől a gluténmentes csoki, édességekig mindent megtalálhatunk a boltokban.

A glutén maga a kalászos gabonákban található fehérje, a nem teljes értékű fehérjékhez tartozik, mivel nem tartalmaz minden esszenciális aminosavat.

A gluténmentes táplálkozásról sokan azt gondolják, hogy magával hozza a testsúly csökkenését is, azonban ez nem így van. A fogyáshoz a kalóriabevitelen kell csökkenteni, a gluténmentes ételekre azonban nem igaz, hogy egyben kalóriaszegények is. Ha fogyni szeretnél, akkor nem elég csak gluténmentes étkezésre váltani, ugyanúgy számolni kell a kalóriákat, mint bármely más étrendek esetén.

A gluténmentes táplálkozással kapcsolatos másik gyakori tévhit, hogy rengetegen gondolják azt, hogy a gluténmentes diéta önmagában egészséges diétát jelent. Ezzel szemben az igazság, hogy a glutént tartalmazó ételek általában rengeteg vitamint, tápanyagot is tartalmaznak a szervezet számára. Ha elhagyod a glutént tartalmazó ételeket, ezeket a tápanyagokat, vitaminokat más forrásból kell pótolnod.