A növényvédelem tudnivalói

A növénytermesztés sok ember számára jelent megélhetést, hobbit. Aki növénytermesztéssel foglalkozik, tudja, hogy nem olyan egyszerű ez a tevékenység, mivel rengeteg minden elsülhet rosszul. Ilyen pl. a kártevők, ha nem figyelünk oda, az könnyen a termésünkbe kerülhet. Sok esetben elég a növényvédő szerek vásárlása, azonban gyakran ez nem elegendő, vagy már csak a „tüneteket” akarjuk vele kezelni, nem megelőzni a problémát.

A leggyakoribb problémák növénytermesztésnél a peronoszpóra (csapadékos időszakban) és a lisztharmat (száraz időszakban). Ezek ellen a védekezés egyik legfontosabb része, hogy folyamatosan figyelemmel kövessük növényeinket, kertünket, így ha megjelennek a károkozók első jelei, el tudjuk kezdeni a probléma elhárítását. Ha megvárjuk a betegség, a kártevő elszaporodását, akkor csak teljes permetezéssel fogjuk tudni kezelni a problémás részeket. Ez is jó megoldás lehet, de sokkal jobb, ha a kezdetekkor eltávolítjuk a beteg leveleket, azokat a részeket, ahol pl. kártevőket találunk.

Bármilyen növényvédő szert is alkalmazunk, arra figyelni kell, hogy betartsuk az egészségügyi előírásokat. Ezek általában olyan előírások, melyek a növénytermesztési terület megközelítésére és a betakarításra vonatkoznak. Gondoljunk csak bele, a vegyi anyagok, melyekkel a fertőzéseket, baktériumokat, kártevőket irtjuk ki, az emberi egészségre is veszélyesek lehetnek. Ha túl hamar közelítjük meg a kezelt területet, vagy takarítjuk be a termést, akkor még a veszélyes időszakban juthat szervezetünkbe is a vegyszerekből, amit el kell kerülni.