Az almamelléki iskola

Almamellék Baranya megyében, a Zselicben helyezkedik el, a 67-es főúttól néhány kilométerre. A falu a nevét a közelben folyó Almás-patakról kapta.

Az Almás-patakra voltak utalások már 1009-ben, a település első írásos emléke 1492-ből származik. Almamellék az egyetlen olyan település, amely a török megszállás után fennmaradt az Almás-patak völgyében.

A falu 1950-ig Somogy megye része volt, ekkor csatolták Baranya-megyéhez, ahova azóta is tartozik. 1976-ig működő vasútvonal haladt el a település mellett, és vasúti megállóval is rendelkezett a falu. A vasútvonal Szigetvárt és Kaposvárt kötötte össze megszüntetéséig.

Az Almamellék Általános Iskola

A település általános iskolával rendelkezik, melyet több mint 150 diák látogat. Az Almamellék Általános Iskola mai formája 1978-ban alakult ki, 8 osztállyal, 8 évfolyammal rendelkezik. A környező települések diákjai is ide járnak iskolába.

Az iskolában 1993 óta oktatnak német nyelvet és német nemzetiségi kultúrát. Az iskolában állandó kiállítás működik, amely a német nemzetiség tradícióit mutatja be, valamint hagyományosan szüreti felvonulást is rendeznek.

Az iskola nyáron sem áll le, a diákok minden nyáron, az iskola által szervezett táborokban töltik szünidejük felét.

Az iskola kollégiummal is rendelkezik, melynek köszönhetően 20 település diákjai tudnak Almamelléken tanulni.