A tetőszigetelés anyagai, rétegei

Az energiaárak emelkedésével egyre fontosabbá vált, hogy minél kevesebb energia vesszen el otthonunkban pl. fűtés közben. Erre az egyik legjobb megoldás a megfelelő tetőszigetelés kialakítása.

A tetőtér szigetelés elkészítéséhez használt anyagokat általában a szarufák közötti területek szigeteléséhez használjuk. Ilyen anyagok az üveggyapot és a kőzetgyapot. Ez a módszer a népszerűbb, azonban, mivel a szarufáknál nem lesz szigetelve a tető, így hőhidak képződhetnek. Nagyobb felújítás vagy új építés esetén megoldás a szarufák alatti vagy feletti tetőszigetelés, amivel ezek a hőhidak kiküszöbölhetők.

Újabb, és egyre népszerűbb megoldás a purhab szigetelés, általában lapostetők szigeteléséhez használják, de nyeregtetőknél is ugyanolyan jól alkalmazható.

Ha a megszokott tetőszigetelési megoldásokat alkalmazzuk, akkor ügyelni kell a rétegrendre, ugyanis nagyon fontos, hogy a hőszigetelés rétegeket úgy készítsük el, hogy a lehető legjobb megoldást nyújtsák. Az első réteg a lakótér felől a lambéria, gipszkarton, valamilyen mennyezet kialakítása. Ezt követi a párazáró fólia, aminek a szerepe, hogy a szigetelő anyagokat megvédje a lakásban keletkező párától. A következő réteg maga a szigetelő anyag, amely a szarufák közé, alá vagy fölé kerül. A szigetelő anyagra érdemes páraáteresztő fóliát tenni, hogy ha mégis kerül pára a szigetelésbe, akkor az el tudjon párologni. Felette légrést kell kialakítani, amit maga a tetőfedés követ.