A budapesti Farkasréti temető

A Farkasréti temető Budapest és Magyarország egyik legjelentősebb sírkertje, 1894-ben nyitották meg, és itt nyugszik a legtöbb nevezetes magyar személyiség is. A temető nevét a területről, a Széchenyi-hegy délkeleti lejtőjéről kapta.

Az első világháború után a Farkasréti temető lépett elő Buda első számú temetőjévé, ez a helyet pedig azóta is tartja, ma is a legnépszerűbb sírkert Budán. A Farkasréti temető rangját páratlan természeti környezetű fekvése, több száz kimagasló jelentőségű személy itteni eltemetése, valamint a Tabáni és a Vízivárosi temető megszüntetése alapozta meg.

A második világháború után a Farkasréti temető lett régi politikai, egyházi, gazdasági és katonai elit, valamint általában a tudós- és művészvilág első számú fővárosi temetkezési helyévé. A művészetek és a tudományok kiemelkedő képviselői a Művészparcellában és a Magyar Tudományos Akadémia parcelláiban kaptak díszsírhelyet. Az 1980-as években az egyik ravatalozót Makovecz Imre tervei szerint alakították ki.

A ravatalozó bejáratára deszkaszárnyak készültek, szárnyak, amit mint motívumot Makovecz Imre itt alkalmazott épületeiben először. A ravatal fejéhez készült mozgatható jelképek, kereszt és életfa, a használat során rövid időn belül eltűntek.

Manapság a Farkasréti temető virágboltjainak köszönhetően mindenki azonnal meg tudja vásárolni a szükséges virágokat, díszeket, legyen szó látogatóról vagy szertartásról.