Hogyan válasszunk tonert?

A lézernyomtatókhoz szükséges tonerek utánpótlása sokak számára nehézséget jelent, mivel a gyári toner rendkívül drága is lehet, a nem gyári viszont nem biztos, hogy megüti a minőséget, amire szükségünk van. Lássuk, hogyan tudjuk kiválasztani a legjobb megoldást.

Három típusú tonert különböztethetünk meg: gyári, újratöltött és utángyártott tonerek. Az ár/érték arányt kell megvizsgálnunk, hogy eldönthessük, melyik a legjobb választás számunkra.

A gyári tonerek természetesen minőségre a legjobbak, árban viszont a legdrágábbak. A nyomtatott oldalak is jobb minőségben fognak elkészülni, ha gyári tonert használunk, valamint kompatibilitási problémákkal sem kell majd bajnlódnunk.

Az újratöltött tonerek olyan gyári tonerek, melyeket kiürülés után egy külsős, nem gyári cég újratölt. Ezek olcsóbban, mint a gyári tonerek, azonban hátrányuk, hogy a legtöbb toner egyszer tölthető csak újra, ugyanis a használat során a toner kopó alkatrészei elkopnak, így egy idő után használhatatlan lesz a toner, hiába tudnánk újratöltetni.

Az utángyártott tonerek talán a legnépszerűbb kategória, azonban rengeteg próbálkozásra lehet szükségünk, mire megtaláljuk a legjobb választást. Ezek is természetesen az olcsóbb kategóriába tartoznak, azonban mennyiségre és minőségre sem tudunk annyit nyomtatni velük, mint a gyári tonerekkel. További hátrányuk, hogy nem minden esetben illeszkednek tökéletesen nyomtatónkba, így kompatibilitási problémák jelentkezhetnek.