Hány éves korban lehet lézeres szemműtétet végeztetni?

Hány éves korban lehet lézeres szemműtétet végeztetni?Az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés lézeres szemműtét esetén, hogy milyen korkövetelménye van az eljárásnak. Ezt fogjuk cikkünkben megvizsgálni.

Tinédzserek körében gyakori, hogy a szemüveg viselését nem szeretik, esztétikai okok miatt, és sokan szeretnének lézeres szemműtéttel megszabadulni a szemüvegtől. Erre azonban nincs lehetőség. Mivel az emberi szem 18-20 éves korig még változik, így 18 év alatt nem végeznek lézeres szemműtétet, sőt, egyedi esetekben a 20 éves kort is meg kell várni. Azt, hogy végezhetnek-e rajtunk szemműtétet, alkalmassági vizsgálaton határozzák meg, amelyre minden esetben szükség van. Ez tehát a minimális korhatár, melynek meg kell felelni, de nem kimondottan korhatár, inkább a szem fejlődésétől függ.

A felső határ általában a 65 éves kor, ez mind egylézeres kezelésre, mind az olvasószemüveg kezelésre vonatkozik. Ahogy a minimum korhatár, így ez is egyénenként eltérő lehet, szintén alkalmassági vizsgálaton derül ki, hogy megfelelők vagyunk-e a szemműtétre, akkor is, ha beleférünk a 65 évbe. Ilyen korban már a természetes, öregedéssel járó szemelváltozások miatt nem biztos, hogy mindenki számára a szemműtét a jó megoldás.