Mi az a projekt menedzsment?

Mi az a projekt menedzsment?A projekt menedzsment olyan szakterület, amely az erőforrások szervezésével, a folyamatok irányításával, összehangolásával foglalkozik. Azt oldja meg, hogy az az adott projekt időn belül elkészüljön, minden a szabályoknak megfelelően legyen kivitelezve, és összehangolja a megvalósításhoz szükséges egyes folyamatokat.

Ide tartozó feladatok: a célmeghatározás, a tervezés, az irányítás, az ellenőrzés.

A projekt a megvalósíthatósági tanulmánnyal kezdődik, mely a tervezési fázisnak felel meg, itt kerülnek rögzítésre a megvalósítandó célok. Az egyes munkafolyamatok lebontásra, részletes kidolgozásra kerülnek.

Amikor elkezdődik a megvalósítás, a feladat az, hogy ezeket a munkafolyamatokat figyeljük, ellenőrizzük, az esetlegesen felmerülő problémákat megoldjuk.

Ilyenek lehetnek: kapcsolattartás szakhatóságokkal, pályázatok esetén a pályázatot biztosítóval; az előírt dokumentációk elkészítése; folyamatos rendelkezésre állás, megbeszélések, tárgyalások, ellenőrzések előkészítése; alvállalkozók munkafolyamatainak összehangolása, a munkájuk ellenőrzése; szakértők biztosítása.

A megvalósítás után az utolsó folyamat, a zárási folyamatcsoport. Ez magában foglalja a lezáráshoz szükséges adminisztrációt, valamint a pénzügyek megfelelő lezárását (ebbe beletartozik a szerződések teljesítése, lezárása, dokumentumok archiválása, bérelt eszközök visszaadása stb.).